Transport v.a. €49,99
Voor particulier & professional
Bezorging in NL & BE
Vrijblijvend advies
5/5
★★★★★
Winkelwagen

Het verschil tussen EPS en XPS isolatie

Tegenwoordig is het meer dan ooit van groot belang om ervoor te zorgen dat uw woning optimaal is geïsoleerd. Niet alleen kunt u er op deze manier op rekenen dat er een meerwaarde wordt gecreëerd, ook het wooncomfort stijgt en een besparing op de energierekening wordt gerealiseerd. In veel gevallen wordt een harde isolatieplaat zoals eps- of xps-isolatie gebruikt. Echter is voor heel wat mensen niet helemaal duidelijk wat nu precies het verschil is tussen deze twee isolatieplaten.

Twee verschillende vormen van polystyreen isolatie

Voor zowel EPS isolatie als voor XPS isolatie geldt dat ze allebei gemaakt worden van polystyreen. EPS is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen, ook wel tempex genoemd. Dit type polystyreen kan in verschillende vormen gefabriceerd worden, zoals:

  • Op maat gesneden platen;
  • Geperste platen in een mal;
  • Losse bolletjes/parels;

In de praktijk worden EPS parels gebruikt voor het na-isoleren van bijvoorbeeld een spouwmuur of kruipruimte.

XPS is een afkorting van geëxtrudeerd polystyreen. Voor dit type isolatiemateriaal geldt in de praktijk dat ze voornamelijk beschikbaar is in vlakke platen.

De verschillen tussen EPS en XPS

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat zowel voor EPS- als voor XPS-isolatie geldt dat ze beiden een uitstekende thermische isolatie garanderen. Dit gezegd hebbende is het zeker niet zo dat beide vormen van isolatiematerialen over exact dezelfde eigenschappen beschikken, in tegendeel. De verschillen waar je rekening mee dient te houden in de praktijk zijn dan ook de volgende:

  1. het verschil in druksterkte;
  2. het verschil in waterdampdiffusieweerstand;

Deze twee verschillen ontstaan door de manier van produceren.

Het verschil in druksterkte

Bij expanderen(EPS) wordt de grondstof polystyreen opgeschuimd en onstaan er polystyreenparels. Dit zijn de korreltjes/bolletjes die je in de platen terug ziet komen. Dit zorgt voor een open celstructuur en in de basis voor een lagere druksterkte. Er is EPS verkrijgbaar met hoge druksterktes maar dat wordt minder toegepast.
Bij extruderen(XPS) wordt dezelfde grondstof gebruikt, polystyreen. Maar anders dan bij EPS wordt bij XPS het materiaal onder hoge druk in een matrijs geperst. Door deze grote druk wordt een gesloten celstructuur gecreeërd. De afwerking van de plaat is wat gladder en XPS kent doorgaans een hogere druksterkte.

Wat de druksterkte betreft geldt dus dat XPS doorgaans een hogere druksterkte kent.

Het verschil in waterdampdiffusieweerstand

Wat de waterdampdiffusieweerstand ( µ-waarde) betreft kent EPS een andere waarde dan XPS. Het dampdiffusieweerstandsgetal geeft de mate van de dampdoorlaatbaarheid van een materiaal weer, vergeleken met lucht. Deze µ-waarde geeft dus aan hoeveel keer de dampdifussieweerstand van het materiaal groter is dan die van een luchtlaag met dezelfde dikte. Hoe hoger het getal, hoe meer weerstand waterdamp heeft om door een materiaal heen te komen.

De µ-waarde van EPS liggen tussen de 30 en 70.
De µ-waarde van XPS liggen hoger dankzij de gesloten celstructuur, tussen de 80 en 250. 

EPS wordt veelal toegepast als isolatie onder betonvloeren, grijs EPS(Neopor) wordt bijna altijd toegepast als gevelisolatie en XPS wordt toegepast op natte plekken zoals het isoleren van kelders en zwembaden.

Is er ook verschil tussen Tempex en EPS?

Wanneer je informatie opzoekt over EPS en XPS is de kans zeer groot dat je op een bepaald moment ook de term of benaming ‘Tempex’ tegenkomt. Tempex is eigenlijk een andere benaming voor EPS, maar is hetzelfde materiaal.

Tempex / EPS zijn verkrijgbaar in diverse hardheden. Hoe meer grondstof er in het productieproces wordt gebruikt, hoe harder het materiaal. En hoe harder het materiaal, hoe groter de last die de isolatieplaat kan dragen. Dit wordt de druksterkte van de isolatieplaat genoemd:

EPS60SE -> 60kPa
EPS100SE -> 100kPa
EPS150SE -> 150kPa
EPS200SE -> 200kPa
EPS250SE -> 250kPa
EPS300SE -> 300kPa
EPS400SE -> 400kPa
EPS500SE -> 500kPa

XPS -> 300kPa

Op projectbasis is XPS ook verkrijgbaar in 500kPa en 700kPa.