Transport v.a. €49,99
Voor particulier & professional
Bezorging in NL & BE
Vrijblijvend advies
5/5
★★★★★
Winkelwagen

Wat zegt de druksterkte over het isolatiemateriaal?

Bij elke harde isolatieplaat wordt de druksterkte aangegeven. Echter is het vaak niet duidelijk hoe deze druksterkte in de praktijk geïnterpreteerd kan worden.

Druksterkte isolatie in kPa

De druksterkte geeft aan bij hoeveel drukkracht de plaat een bepaald percentage vervormd. Deze drukkracht wordt gemeten in kPa en dus wordt ook de druksterkte van het materiaal aangeduid in kPa, oftewel kiloPascal.

Densiteit van een isolatieplaat

De densiteit geeft het volume per m3 aan. Hoe hoger de densiteit, hoe hoger de dichtheid. Hoe hoger de dichtheid, hoe meer grondstof. En hoe meer grondstoffen, hoe harder het materiaal.

Toepassen in de praktijk

Wanneer we de prestaties, uitgedrukt in kPa, in de praktijk willen toepassen kunnen we deze wiskundig gezien omrekenen. Dat geeft de volgende formule:

1kPa = 1kN/m2 = 100kg/m2

Maar let op!
Eigenlijk mogen we niet zeggen dat het 100kg is, maar de druk (oftewel de gewichtskracht door de aardse trekking, zwaartekracht) die een massa van 100kg uitoefent op 1m2. Natuurkundig gezien is dat een verschil. Daarom is bij benadering de uitkomst van de som dus wel hetzelfde, maar is het van belang het verschil juist te interpreteren.

Als we dat nog verder gaan vereenvoudigen krijgen we rekentechnisch gezien:

100kg/m2 = 0,01kg/cm2

Ook hier willen we graag een toelichting geven.
Want dezelfde massa (100kg per m2 en 0,01kg per cm2 ) geeft dezelfde kracht, maar de druk(de uitgeoefende kracht op het oppervlak) is bij kleine oppervlakte veel hoger dan bij een grote oppervlakte. Om dezelfde reden hebben de indianen sneeuwschoenen bedacht. Waar zij met standaard schoeisel diep wegzakten in de sneeuw, wisten ze met speciale sneeuwschoenen meer steunoppervlakte te creëren en de drukkracht over een groter oppervlakte te verspreiden waardoor ze over de sneeuw konden lopen in plaats van dat zij er in wegzakten.

EPS100SE kan dus omgerekend bij benadering 10.000kg/m2 of 1kg/cm2 aan waarbij het materiaal maximaal 10% mag vervormen conform de NEN-EN 826:2013 normeringen.

Bij de aanduiding kan onderscheid worden gemaakt tussen belasting korte duur, en belasting lange duur. Bij belasting korte duur kijkt men hoeveel kPa het materiaal kan verdragen voordat het 2% en 5% vervormd, terwijl bij belasting lange duur dit maximaal 10% mag zijn volgens de NEN-EN 826 norm.

EPS Isolatie

Hier vindt u alle verschillende EPS Isolatiematerialen. Overzicht EPS isolatie
Of ga meteen naar EPS60SE, EPS100SE, EPS150SE, EPS200SE, EPS250SE, EPS300SE, EPS400SE of EPS500SE en selecteer de gewenste dikte en afmeting.

Neopor Isolatie

Alle verschillende Neopor Isolatiematerialen zijn hier te vinden. Overzicht Neopor isolatie
U kunt ook meteen op de Neopor60SE, Neopor100SE, Neopor150SE of Neopor200SE productpagina uitkomen. Daar hoeft u alleen nog maar de gewenste dikte en afmeting te selecteren.

XPS Isolatie

Onze selectie XPS isolatieplaten vindt u hier. Overzicht XPS isolatie 
Ursa XPS N-III-I (oftewel, rechte boorden) zijn hier te verkrijgen, de Ursa XPS N-III-L (met sponning) vindt u hier, en Ursa XPS N-W-E (met tand&groef) vindt u hier. 

PIR Isolatie

Hier vindt u alle verschillende PIR Isolatiematerialen. Overzicht PIR Isolatie
Wij hebben Alu tweezijdig Recht. Alu tweezijdig Sponning, en Alu tweezijdig Tand&Groef voor veelzijdige toepassingen.
Daarnaast hebben wij isolatieplaten met een mineraal glasvlies of gebitumineerd glasvlies voor dakwerken en de KR Alu met rasteropdruk voor onder een betonvloer.