Transport v.a. €49,99
Voor particulier & professional
Bezorging in NL & BE
Vrijblijvend advies
5/5
★★★★★
Winkelwagen

Alle informatie over isolatiewaarden van isolatiematerialen

Isolatiewaarden, bij elk isolatiemateriaal staan de isolatiewaarden vermeld. Maar naar welke waarde kijkt men eigenlijk. En wat houdt die waarde precies in. Wij zetten de meest voorkomende drie waarden even voor u op een rijtje.

Lambdawaarde

De Lambdawaarde geeft het warmtegeleidingscoëfficiënt aan. Met andere woorden, het vertelt hoe goed(of slecht) de warmtegeleiding van een materiaal is. Hier gaat het dus om het materiaal zelf, en niet om de dikte van het isolatiemateriaal. Daarbij geldt hoe lager het getal, hoe slechter de warmtegeleiding en dus hoe beter het isolerende vermogen van het isolatiemateriaal. De eenheid van de Lambdawaarde is ‘W/(mK)’ (‘Watt per meter per graden Kelvin’) en wordt aangeduid met ‘λ’. Maar alleen de Lambdawaarde zegt nog niet alles over de isolatiewaarde van het product.

Rd-waarde

‘Resistance’ ‘Declared’, betekent vrij vertaald de Rd-waarde. Daarmee geeft de fabrikant aan hoe goed de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal is. De eenheid van de Rd-waarde is m2K/W. Deze waarde kan berekend worden door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hiervoor geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Bij ons is het niet nodig om deze waarde zelf nog te berekenen.
Wij hebben bij de eigenschappen van het isolatiemateriaal deze waarde al neergezet zodat u precies weet wat de isolatiewaarde is.

 

Rc-waarde

Ook hier staat de ‘R’ voor ‘Resistance’. De ‘C’ staat voor ‘Construction’. Oftewel, hier praat men over de isolatiewaarde voor de gehele constructie. Ook hier geldt, hoe hoger het getal, hoe beter de isolatiewaarde van de constructie.
Volgens het bouwbesluit (van kracht sinds 1 januari 2015) gelden bij nieuwbouw de volgende richtwaarden:

– Vloer. Rc-waarde minimaal 3,7 m2K/W*
– Gevel. Rc-waarde minimaal 4,7 m2K/W
– Dak.    Rc-waarde minimaal 6,3 m2K/W
*bij vloerverwarming wordt een Rc-waarde aangeraden van 5,0 m2K/W

Voor wat betreft renovatie heeft het bouwbesluit andere richtlijnen gesteld.
Bij het vernieuwen of vervangen van isolatielagen geldt een Rc waarde van:

– Vloer. Rc-waarde minimaal 2,5 m2K/W
– Gevel. Rc-waarde minimaal 1,3 m2K/W
– Dak.    Rc-waarde minimaal 2,0 m2K/W

Er is één uitzondering hier op:
Indien de huidige situatie een hogere Rc waarde heeft, dient minimaal dezelfde waarde gehanteerd te worden.

Hier vindt u ons hele assortiment isolatiematerialen