Transport v.a. €49,99
Voor particulier & professional
Bezorging in NL & BE
Vrijblijvend advies
5/5
★★★★★
Winkelwagen

Het verschil tussen steenwol en PIR isolatie

Wanneer het aankomt op het isoleren van je huis of kantoor, staat je voor een belangrijke keuze: welk isolatiemateriaal moet je gebruiken? Steenwol isolatie en PIR (polyisocyanuraat) isolatie zijn twee van de meest gebruikte materialen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Maar wat onderscheidt ze nu echt van elkaar, en hoe weet je welke optie het beste is voor jouw project? In deze blog duiken we diep in de wereld van isolatiematerialen om je een helder beeld te geven van het verschil tussen steenwol en PIR isolatie. We zullen kijken naar hun thermische prestaties, duurzaamheid, brandveiligheid, en milieu-impact om je te helpen een geïnformeerde beslissing te maken.

Een diepgaande vergelijking tussen steenwol en PIR isolatie

Wanneer het tijd is om een gebouw te isoleren, is de keuze van het juiste materiaal cruciaal voor zowel de energie-efficiëntie als het comfort binnenshuis. Steenwol en PIR isolatie springen eruit als twee van de meest gekozen opties, maar ze dienen verschillende doeleinden en presenteren unieke eigenschappen. Laten we ze eens nader bekijken.

Wat is steenwol isolatie?

Steenwol, ook bekend als minerale wol, is een isolatiemateriaal geproduceerd uit vulkanisch gesteente dat bij hoge temperaturen wordt gesmolten en tot vezels wordt gesponnen. Deze vezels worden vervolgens samengeperst tot matten of platen. Steenwol staat bekend om zijn uitstekende thermische weerstand, geluidsisolerende eigenschappen, en brandveiligheid.

Voordelen van steenwol:

 • Brandveiligheid: Steenwol is praktisch onbrandbaar, wat het een veilige keuze maakt voor vele toepassingen.
 • Geluidsisolatie: De dichte structuur helpt geluidstransmissie te verminderen, wat het ideaal maakt voor gebruik in tussenwanden en plafonds.
 • Vochtbestendigheid: Steenwol absorbeert weinig vocht, wat helpt schimmelgroei te voorkomen.
 • Duurzaamheid: Het materiaal is bestand tegen hoge temperaturen, chemicaliën, en rot, waardoor het een lange levensduur heeft.

Wat is PIR isolatie?

PIR isolatie is een soort schuimisolatie die verbeterd is ten opzichte van PUR isolatie, met een hogere isolatiewaarde en betere brandwerende eigenschappen. PIR is lichtgewicht, eenvoudig te installeren, en heeft een hoge thermische efficiëntie.

Voordelen van PIR:

 • Hoge thermische efficiëntie: PIR heeft een hoge R-waarde per inch, wat betekent dat het uitstekende thermische isolatie biedt in een dunner materiaal.
 • Brandvertragend: Hoewel niet onbrandbaar, is PIR beter bestand tegen vuur dan veel andere isolatiematerialen.
 • Weerstand tegen vocht: PIR absorbeert weinig vocht, wat helpt de isolatiewaarde over tijd te behouden.
 • Lichtgewicht en eenvoudig te installeren: Dit maakt PIR een populaire keuze voor zowel nieuwe constructies als renovaties.

Vergelijking op belangrijke punten

 • Thermische Prestaties: PIR heeft over het algemeen een hogere R-waarde per inch dan steenwol, wat betekent dat het een betere isolator is in situaties waar ruimte beperkt is.
 • Brandveiligheid: Steenwol heeft een voorsprong als het gaat om brandveiligheid, gezien het materiaal onbrandbaar is. PIR, hoewel verbeterd ten opzichte van PUR, kan nog steeds bijdragen aan vuurverspreiding onder bepaalde omstandigheden.
 • Milieu-impact: Steenwol wordt gezien als een duurzamer product, deels omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen. PIR, hoewel efficiënt in isolatiewaarde, is gebaseerd op petrochemische producten.
 • Prijs: De kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en locatie, maar PIR is over het algemeen duurder per vierkante meter in vergelijking met steenwol, vooral gezien de hogere thermische efficiëntie.

Conclusie: welk isolatiemateriaal is het beste voor jou?

De keuze tussen steenwol en PIR isolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke eisen van je project, je budget, en je prioriteiten op het gebied van brandveiligheid, thermische efficiëntie, en duurzaamheid. Voor projecten waar ruimte beperkt is en de hoogst mogelijke isolatiewaarde vereist is, kan PIR de betere keuze zijn. Aan de andere kant, voor projecten waar brandveiligheid en geluidsisolatie topprioriteiten zijn, biedt steenwol ongeëvenaarde voordelen.

Veelgestelde vragen

 1. Is steenwol of PIR beter voor geluidsisolatie?
  Steenwol heeft over het algemeen betere geluidsisolerende eigenschappen dan PIR.
 2. Kan ik steenwol en PIR samen gebruiken?
  Ja, in sommige gevallen kan het combineren van beide materialen voordelig zijn om te profiteren van de unieke voordelen van elk.
 3. Hoe beïnvloedt vocht de prestaties van deze isolatiematerialen?
  Beide materialen zijn relatief vochtbestendig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke isolatielaag goed beschermd is tegen waterinfiltratie om langdurige prestaties te waarborgen.

In een notendop, zowel steenwol als PIR isolatie hebben hun plaats in de bouwwereld, en de keuze tussen de twee moet worden gemaakt op basis van specifieke projectvereisten en persoonlijke voorkeuren. Door de eigenschappen en voordelen van elk materiaal zorgvuldig af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die bijdraagt aan een energie-efficiënt, comfortabel, en veilig gebouw.