Transport v.a. €49,99
Voor particulier & professional
Bezorging in NL & BE
Vrijblijvend advies
5/5
★★★★★
Winkelwagen

Moet ik kiezen voor zonnepanelen, of voor isolatie?

Bij het verduurzamen van uw woning, wordt al snel gedacht aan het aanschaffen van zonnepanelen. Het isoleren van de woning staat vaak lager op het prioriteitenlijstje. Maar is dit ook correct, gekeken naar het rendement van de investering?

Zonnepanelen verkiezen boven het isoleren van uw woning is tegenstrijdig als we kijken naar de Trias Energetica strategie. De Trias Energetica strategie is een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken.

Stap 1 – Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan; door bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of door isolatie van de buitenschil (gevels, daken, vloeren)
Stap 2 – Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.
Stap 3 –  Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming toe te passen.

Kortom, op basis van de Trias Energetica theorie wordt het dus aangeraden om eerst het energieverbruik te verminderen en daarna pas zelf energie te gaan opwekken.

 

Maar daarmee is het nog steeds niet duidelijk wélke investering meer oplevert. Stichting Milieucentraal heeft er een artikel aan gewijd en de cijfers op een rijtje gezet.

Zij nemen 3 investeringsmogelijkheden; Geld op de spaarrekening laten, geld investeren in zonnepanelen of geld investeren in isolatie. Daarbij hebben ze verschillende scenario’s omtrent de rentestand en stijging van de energieprijzen uitgewerkt in de tabel hieronder:

Ook hier moge de uitkomst duidelijk zijn. Isoleren levert meer rendement op uw investering op, dan het geld op uw spaarrekening te laten staan, of het te investeren in zonnepanelen.